Sneller hulp bij te laat betalen

Wethouder Harriët Westerdijk ondertekent afspraken over vroegsignalering schulden. (foto: Frank de Roo)

De gemeente Capelle aan den IJssel sluit zich aan bij landelijke afspraken om mensen te helpen die hun rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Het gaat om rekeningen van de huur, zorgverzekering, energie en water.
Betaalt iemand die rekeningen niet? Ook niet na een herinnering? Dan krijgt de gemeente daarvan bericht. Een hulpverlener van Welzijn Capelle en/of Samen 010 biedt dan hulp aan.

Wethouder Harriët Westerdijk: “Met deze afspraken weten we snel welke mensen verschillende rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Dat noemen we vroegsignalering. Problemen met betalen aanpakken is makkelijker als ze nog niet te groot zijn. We bieden deze mensen hulp aan. We helpen met afspraken maken over terugbetalen en de administratie. We willen weer evenwicht brengen in inkomsten en uitgaven. Zo voorkomen we dat de problemen erger worden. En mensen misschien hun huis uit moeten of energie en water worden afgesloten.”

Goede ervaring

De gemeente Capelle is in 2020 al begonnen met deze manier van werken. Toen was er alleen informatie beschikbaar van zorgverzekeringen VGZ en Zilveren Kruis en waterbedrijf Evides. Betaalde iemand een rekening veel te laat? Dan werd hij of zij opgebeld door Welzijn Capelle. Na het gesprek werd een afspraak gemaakt met een hulpverlener van Welzijn Capelle. Zo hebben al 73 huishoudens het aanbod gekregen voor hulp bij hun betaalproblemen. Met mensen die hulp wilden zijn afspraken gemaakt.

Vanaf 1 januari 2021
In 2021 gaat de gemeente verder. Door de landelijke afspraken krijgt de gemeente van meer organisaties een bericht als mensen te laat betalen. Vanaf 1 januari komt er informatie binnen van: alle zorgverzekeringen, Havensteder over de huur, energie- en waterbedrijven. Zo kunnen nog meer mensen snel hulp krijgen. Vanaf 1 januari is de gemeente ook verplicht om mensen hulp aan te bieden die moeite hebben met betalen.

Oplossen
Met de mensen die hulp willen, wordt een plan gemaakt om de problemen op te lossen. Daarbij wordt meteen gekeken of er ook andere hulp nodig is. Dit omdat er naast de schulden vaak ook andere problemen zijn, zoals werkloosheid, eenzaamheid of huiselijk geweld.

Eerste hulp bij geldzorgen: Welzijn Capelle
Capellenaren met zorgen over geld of onbetaalde rekeningen, kunnen ook zelf contact opnemen met Welzijn Capelle. Dit kan via een mail naar aanmelden@welzijncapelle.nu, bellen met 010 – 707 49 00. Of kijk op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen. De medewerkers staan klaar om te helpen.

680 Totaal 1 Vandaag

Actueel WOP

Bijeenkomst WOP Schollevaar 16 juni

Hierbij nodigen wij u uit voor een bijeenkomst van WOP Schollevaar op donderdag 16 juni 2022 in het Wijkcentrum Schollevaar, Maria Danneels Erf 20. Aanvang 20.00 uur Voorgestelde agenda 16 juni 2022 1. Opening 2. Mededelingen 3. Kennismaking met wijkregisseur Werner Kasten 4. Presentatie : Resultaten Capelse Bewoners-enquete 2021 PAUZE 5. Presentatie : Groot onderhoud […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Vijftien onderscheidingen tijdens lintjesregen Capelle

CAPELLE • Burgemeester Peter Oskam heeft dinsdag tijdens ‘lintjesregen’ de traditionele Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Dertien gedecoreerden werden met een smoesje naar het Van Cappellenhuis gelokt en verrast met een Koninklijke Onderscheiding en een toespraak van de burgemeester. Twee Capellenaren kregen buiten de gemeentegrenzen hun Koninklijke Onderscheiding. Voor het eerst na twee jaar alternatieve lintjesregen mocht […]

Lees Meer
Capelle aan den IJssel Gemeente WOP

Uitbetaling energietoeslag aan huishoudens met laag inkomen

Huishoudens met een laag inkomen of net boven het sociaal minimum krijgen in 2022 een energietoeslag voor de stijgende energiekosten. Het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft besloten om alvast over te gaan tot onmiddellijke betaling aan een aantal laagste inkomensgroepen, ondanks dat de financiële middelen nog niet zijn overgemaakt […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons