Sneller hulp bij te laat betalen

Wethouder Harriët Westerdijk ondertekent afspraken over vroegsignalering schulden. (foto: Frank de Roo)

De gemeente Capelle aan den IJssel sluit zich aan bij landelijke afspraken om mensen te helpen die hun rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Het gaat om rekeningen van de huur, zorgverzekering, energie en water.
Betaalt iemand die rekeningen niet? Ook niet na een herinnering? Dan krijgt de gemeente daarvan bericht. Een hulpverlener van Welzijn Capelle en/of Samen 010 biedt dan hulp aan.

Wethouder Harriët Westerdijk: “Met deze afspraken weten we snel welke mensen verschillende rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Dat noemen we vroegsignalering. Problemen met betalen aanpakken is makkelijker als ze nog niet te groot zijn. We bieden deze mensen hulp aan. We helpen met afspraken maken over terugbetalen en de administratie. We willen weer evenwicht brengen in inkomsten en uitgaven. Zo voorkomen we dat de problemen erger worden. En mensen misschien hun huis uit moeten of energie en water worden afgesloten.”

Goede ervaring

De gemeente Capelle is in 2020 al begonnen met deze manier van werken. Toen was er alleen informatie beschikbaar van zorgverzekeringen VGZ en Zilveren Kruis en waterbedrijf Evides. Betaalde iemand een rekening veel te laat? Dan werd hij of zij opgebeld door Welzijn Capelle. Na het gesprek werd een afspraak gemaakt met een hulpverlener van Welzijn Capelle. Zo hebben al 73 huishoudens het aanbod gekregen voor hulp bij hun betaalproblemen. Met mensen die hulp wilden zijn afspraken gemaakt.

Vanaf 1 januari 2021
In 2021 gaat de gemeente verder. Door de landelijke afspraken krijgt de gemeente van meer organisaties een bericht als mensen te laat betalen. Vanaf 1 januari komt er informatie binnen van: alle zorgverzekeringen, Havensteder over de huur, energie- en waterbedrijven. Zo kunnen nog meer mensen snel hulp krijgen. Vanaf 1 januari is de gemeente ook verplicht om mensen hulp aan te bieden die moeite hebben met betalen.

Oplossen
Met de mensen die hulp willen, wordt een plan gemaakt om de problemen op te lossen. Daarbij wordt meteen gekeken of er ook andere hulp nodig is. Dit omdat er naast de schulden vaak ook andere problemen zijn, zoals werkloosheid, eenzaamheid of huiselijk geweld.

Eerste hulp bij geldzorgen: Welzijn Capelle
Capellenaren met zorgen over geld of onbetaalde rekeningen, kunnen ook zelf contact opnemen met Welzijn Capelle. Dit kan via een mail naar aanmelden@welzijncapelle.nu, bellen met 010 – 707 49 00. Of kijk op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen. De medewerkers staan klaar om te helpen.

593 Totaal 3 Vandaag

Gemeente Schollevaar WOP

Uitreiking Schollevaarse Kaars 2022

De Schollevaarse Kaars is zaterdag 8 januari 2022 uitgereikt aan de negenenvijftigjarige Anja van Eck. Zij ontvangt deze blijk van eerbetoon en waardering van de Ontmoetingskerk voor haar liefdevolle inzet voor de mensen om haar heen. Traditiegetrouw is de Ontmoetingskerk begin januari aanwezig in Schollevaar om de bewoners van de wijk een gelukkig en voorspoedig […]

Lees Meer
Gemeente WOP

Slachtoffer Kinderopvangtoeslag? Stuur uw private schuldenlijst in vanaf 5 januari 2022

Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvangtoeslagaffaire? Bent u erkend? Dan kunt u uw private schulden vanaf 5 januari indienen. Dit kan bij het online loket private schulden van SBN (Sociale Banken Nederland). Eindigt uw pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022? Dan kreeg u op 16 december 2021 hierover al een brief van de Belastingdienst. Vanaf 5 januari 2022 kunt […]

Lees Meer
Capelle aan den IJssel Gemeente

Sporthal Schenkel wordt weer booster-priklocatie

De gemeente Capelle aan den IJssel start nog deze maand met het inrichten van Sporthal Schenkel als boosterpriklocatie. In januari verwacht de GGD Rotterdam-Rijnmond in de Capelse sporthal te beginnen met het vaccineren tegen COVID-19. Sporthal Schenkel was eerder dit jaar één van de grootschalige priklocaties in de regio. Met sportverenigingen die nu gebruikmaken van […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons