Sneller hulp bij te laat betalen

Wethouder Harriët Westerdijk ondertekent afspraken over vroegsignalering schulden. (foto: Frank de Roo)

De gemeente Capelle aan den IJssel sluit zich aan bij landelijke afspraken om mensen te helpen die hun rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Het gaat om rekeningen van de huur, zorgverzekering, energie en water.
Betaalt iemand die rekeningen niet? Ook niet na een herinnering? Dan krijgt de gemeente daarvan bericht. Een hulpverlener van Welzijn Capelle en/of Samen 010 biedt dan hulp aan.

Wethouder Harriët Westerdijk: “Met deze afspraken weten we snel welke mensen verschillende rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Dat noemen we vroegsignalering. Problemen met betalen aanpakken is makkelijker als ze nog niet te groot zijn. We bieden deze mensen hulp aan. We helpen met afspraken maken over terugbetalen en de administratie. We willen weer evenwicht brengen in inkomsten en uitgaven. Zo voorkomen we dat de problemen erger worden. En mensen misschien hun huis uit moeten of energie en water worden afgesloten.”

Goede ervaring

De gemeente Capelle is in 2020 al begonnen met deze manier van werken. Toen was er alleen informatie beschikbaar van zorgverzekeringen VGZ en Zilveren Kruis en waterbedrijf Evides. Betaalde iemand een rekening veel te laat? Dan werd hij of zij opgebeld door Welzijn Capelle. Na het gesprek werd een afspraak gemaakt met een hulpverlener van Welzijn Capelle. Zo hebben al 73 huishoudens het aanbod gekregen voor hulp bij hun betaalproblemen. Met mensen die hulp wilden zijn afspraken gemaakt.

Vanaf 1 januari 2021
In 2021 gaat de gemeente verder. Door de landelijke afspraken krijgt de gemeente van meer organisaties een bericht als mensen te laat betalen. Vanaf 1 januari komt er informatie binnen van: alle zorgverzekeringen, Havensteder over de huur, energie- en waterbedrijven. Zo kunnen nog meer mensen snel hulp krijgen. Vanaf 1 januari is de gemeente ook verplicht om mensen hulp aan te bieden die moeite hebben met betalen.

Oplossen
Met de mensen die hulp willen, wordt een plan gemaakt om de problemen op te lossen. Daarbij wordt meteen gekeken of er ook andere hulp nodig is. Dit omdat er naast de schulden vaak ook andere problemen zijn, zoals werkloosheid, eenzaamheid of huiselijk geweld.

Eerste hulp bij geldzorgen: Welzijn Capelle
Capellenaren met zorgen over geld of onbetaalde rekeningen, kunnen ook zelf contact opnemen met Welzijn Capelle. Dit kan via een mail naar aanmelden@welzijncapelle.nu, bellen met 010 – 707 49 00. Of kijk op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen. De medewerkers staan klaar om te helpen.

980 Totaal 1 Vandaag

Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar

Uitnodiging bijeenkomst WOP Schollevaar op 8 februari 2023

Hierbij wordt u uitgenodigd voor de volgende bijeenkomst in Schollevaar: Agenda 8 februari 2023 Huis van de Wijk Schollevaar Stationsplein 20 (1e etage) Aanvang: 20.00 uur Opening. Mededelingen. Kennismaking met Elvira Grabus, buurtcoach Welzijn Capelle. Presentatie: Het cursus-aanbod van EHBO Capelle aan den IJssel. Stand van zaken : huisvesting vluchtelingen uit Ukraine. PAUZE Ontwikkelingen in […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar WOP

De Schollevaarse Kaars gaat naar…. Ruben Lodam!

Op zaterdag 14 januari 2023 werd in het restaurant van Het Meesterwerk aan de Picasso Paasage de jaarlijkse Schollevaarse Kaars uitegreikt. De Schollevaarse Kaars is een blijk van waardering van de kerk voor bewoners die in de wijk Schollevaar opvallen door hun persoonlijke bijdrage aan het welzijn in de wijk. De Ontmoetingskerk aan de Zevensprong […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Geldzorgen? Wat kunt u doen?

De kosten voor boodschappen en energie zijn dit jaar flink hoger. Het kan lastig zijn om alles te betalen. 1 Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen Kunt u de rekeningen niet betalen? Of heeft u geen geld voor boodschappen? Ga naar Welzijn Capelle voor gratis hulp. Maak een afspraak via aanmelding@welzijncapelle.nu of bel: 010 – 707 […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons