Geldzorgen? Wat kan een budgetmaatje voor u doen?

Een budgetmaatje is een vaste vrijwilliger die u helpt met uw geldzaken. Een budgetmaatje helpt met uw administratie, een overzicht van inkomsten en uitgaven en schulden. Verder weet een budgetmaatje goed hoe u geld kunt besparen en welke bijdragen u kunt aanvragen. Twee budgetmaatjes van Samen 010: Ria Vrijdag en Fred Huijbregts vertellen er over.

Budgetmaatjes Fred Huijbregts en Ria Vrijdag


(Foto: Frank de Roo)

Eerst praten
Fred: “Om te beginnen zoeken we een budgetmaatje dat goed past bij iemand. Wat is de situatie? Welke hulp is nodig?”

Ria: “Fred weet bijvoorbeeld meer van schulden bij een failliet bedrijf. Daar ben ik niet zo goed in. Ik ben echt van het ordenen van papieren.”

Fred vervolgt: “In het eerste gesprek vraag ik naar de situatie en hoe die is ontstaan. Vaak door een scheiding of het verlies van een partner. Dan heeft iemand verdriet. Mensen denken dan minder na over hun uitgaven. Meestal krijgen ze dan ook een lager inkomen, terwijl er meer kosten zijn. In deze coronatijd zien we dat meer mensen hun baan kwijt zijn of minder werken.”

“Ook vraag ik meteen wat iemand van mij verwacht. Mensen denken vaak dat wij alles in een paar weken kunnen oplossen. Maar we hebben meer tijd nodig. En we leren de mensen zelf hun geldzaken te regelen.“

Post openen en uitzoeken

Ria vertelt: “Een mevrouw verstopte alle post. Ze was bang voor wat erin stond. We beginnen dan met samen de post openmaken en sorteren. Daarna gaan we uitzoeken: hoeveel moet iemand nog betalen, waarvoor en aan wie? Soms is bij incassobureaus niet duidelijk waarvoor de rekening is. Dan bellen we om alle informatie te krijgen.”

Schuldhulpverlening?
Ria: “Als alle schulden bekend zijn, kunnen we afspraken maken over terugbetalen. Is het bedrag te hoog? Dan vragen we samen met Welzijn Capelle schuldhulpverlening aan bij Sociale Zaken IJsselgemeenten. Zij kunnen de mensen dan verder helpen met een schuldenregeling. Wij blijven daarnaast de mensen helpen en advies geven.”

Overzicht
Fred: “We maken ook altijd een financieel overzicht voor een jaar. We zetten samen het inkomen en uitgaven op een rij. De vaste lasten (huur, energie, telefoon, verzekeringen) en geld voor boodschappen, kleding en hobby’s. Mensen kunnen zelf hun keuzes maken. De een vindt mooie kleding belangrijk, de ander besteedt meer aan de kinderen. We proberen kosten te verlagen en zoeken naar mogelijkheden voor een hoger inkomen. Bijvoorbeeld door bijdragen aan te vragen. Soms kan iemand meer verdienen met een andere baan of meer uren. Tot slot adviseren we te sparen, voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat.”

Meer advies en hulp
Ria: “Ik heb iemand geholpen die klaar was met schuldhulpverlening. Die had geen schulden meer, maar moest nog wel leren met geld om te gaan. We kennen de toeslagen en geldregelingen beter en kunnen helpen met aanvragen. Ik hielp een vrouw die minder inkomen kreeg. Ze had recht op huurtoeslag. Daar had ze zelf nog niet aan gedacht.“

Een verhaal uit de praktijk
Gineke is 47 jaar en weduwe. Ze heeft twee kinderen. Gineke deed nooit de administratie toen haar man nog leefde. Na zijn overlijden had ze minder inkomsten, maar gaf meer geld uit. Bijvoorbeeld aan mobiele abonnementen (met de nieuwste telefoons) voor haar kinderen. Ze had geen idee van haar inkomsten en uitgaven. De post maakte ze niet open.

Haar zoon haalde zijn rijbewijs en leende de auto. Gineke betaalde de benzine en de boetes. Ze vroeg haar kinderen niet om geld. Ze dacht een goede moeder te zijn door alles voor haar kinderen te betalen.

Na 5 jaar had Gineke veel schulden. Toen heeft ze hulp gezocht! Via Welzijn Capelle kreeg ze een budgetmaatje van Samen 010. Samen maakten ze een overzicht van inkomsten en uitgaven voor het hele jaar. De kosten voor energie, televisie en internet konden omlaag. Toch kon Gineke haar schulden niet meer betalen. Daarom krijgt ze nu een jaar schuldhulpverlening. Dat is zwaar, maar het lukt. Geen stress van enveloppen die binnen komen. Nog twee jaar en dan kan ze een nieuwe start maken!

Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen
Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen? Geen zicht op inkomen en uitgaven? Misschien kan een budgetmaatje helpen. Ga eerst naar Welzijn Capelle. Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat meer informatie over hulp bij geldzorgen en kunt u zich aanmelden. Of bel 010 – 707 49 00 voor een afspraak. Samen met u wordt dan bekeken welke hulp bij u past.

Geldzorgen? Welzijn Capelle helpt! Bel 010 – 707 49 00

662 Totaal 1 Vandaag

Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar

Uitnodiging bijeenkomst WOP Schollevaar op 8 februari 2023

Hierbij wordt u uitgenodigd voor de volgende bijeenkomst in Schollevaar: Agenda 8 februari 2023 Huis van de Wijk Schollevaar Stationsplein 20 (1e etage) Aanvang: 20.00 uur Opening. Mededelingen. Kennismaking met Elvira Grabus, buurtcoach Welzijn Capelle. Presentatie: Het cursus-aanbod van EHBO Capelle aan den IJssel. Stand van zaken : huisvesting vluchtelingen uit Ukraine. PAUZE Ontwikkelingen in […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar WOP

De Schollevaarse Kaars gaat naar…. Ruben Lodam!

Op zaterdag 14 januari 2023 werd in het restaurant van Het Meesterwerk aan de Picasso Paasage de jaarlijkse Schollevaarse Kaars uitegreikt. De Schollevaarse Kaars is een blijk van waardering van de kerk voor bewoners die in de wijk Schollevaar opvallen door hun persoonlijke bijdrage aan het welzijn in de wijk. De Ontmoetingskerk aan de Zevensprong […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Geldzorgen? Wat kunt u doen?

De kosten voor boodschappen en energie zijn dit jaar flink hoger. Het kan lastig zijn om alles te betalen. 1 Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen Kunt u de rekeningen niet betalen? Of heeft u geen geld voor boodschappen? Ga naar Welzijn Capelle voor gratis hulp. Maak een afspraak via aanmelding@welzijncapelle.nu of bel: 010 – 707 […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons