WijkOverlegPlatform (WOP) Capelle aan den IJssel

Bewonersoverleg in Capelle aan den IJssel

Actueel Capelle aan den IJssel

Meer Capellenaren doen mee zonder geldzorgen

Meer Capellenaren op weg naar werk en minder Capellenaren met geldzorgen. Met dat doel gaat Capelle tot 2024 aan de slag. De gemeenteraad heeft hiervoor twee plannen goedgekeurd. In het plan: ‘Doen wat werkt’, staat hoe de gemeente armoede en schulden wil aanpakken. In het plan: ‘Zeker in Capelle’, staat hoe mensen zonder inkomen worden geholpen met inkomen en werk.

Wethouder Harriët Westerdijk: “Veel mensen hebben elke dag moeite om rond te komen. Dit kan iedereen gebeuren: door ziekte, werkloosheid, overlijden van een partner of scheiding. In deze coronatijd zien we dat dit meer mensen treft. De twee plannen versterken elkaar. Aan de ene kant kan werk helpen om geldzorgen op te lossen. Aan de andere kant helpt het oplossen van geldzorgen mensen zich te ontwikkelen en werk te vinden.

Doen wat werkt
Capelle wil dat meer mensen zelf goed hun geldzaken kunnen regelen. Daarvoor zijn er trainingen aan Capellenaren en hulpverleners. Ook schulden aanpakken is belangrijk. Lopen mensen achter met betalen van bijvoorbeeld huur of energie? Dan kijkt Welzijn Capelle welke hulp nodig is. Verder geeft de gemeente informatie over de mogelijkheden om extra geld of een bijdrage voor kosten te krijgen. Deze zijn er speciaal voor mensen met een lager inkomen. Tot slot blijft de gemeente extra aandacht besteden aan kinderen in gezinnen met weinig geld. Zo krijgen alle kinderen zoveel mogelijk gelijke kansen.

Meedoen door werk
Werk is een belangrijke voorwaarde om mee te doen in de samenleving. Heeft iemand geen werk en geen inkomen? Dan helpt IJsselgemeenten met een uitkering. Het is de bedoeling dat mensen daar niet lang gebruik van hoeven maken. Daarom helpt IJsselgemeenten met het vinden van nieuw werk.

Heeft iemand een beperking? Dan kan iemand met extra hulp of een aangepaste werkplek toch werken. Is betaald werk nog een stap te ver? Dan helpt IJsselgemeenten bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. Zo kunnen mensen wel actief zijn in de samenleving. Soms moeten mensen eerst schulden of problemen met de gezondheid oplossen. Pas daarna kunnen ze actief worden. Ook daar kan IJsselgemeenten bij helpen.

Harriët Westerdijk: “We hebben niet voor al onze inwoners een baan klaarstaan. Maar we kunnen wel een inkomen bieden en helpen op weg naar werk en een zelfstandig leven. In goede en in minder goede tijden: Zeker in Capelle!”

5689 Totaal 3 Vandaag
Show Buttons
Hide Buttons