Uitbetaling energietoeslag aan huishoudens met laag inkomen

Huishoudens met een laag inkomen of net boven het sociaal minimum krijgen in 2022 een energietoeslag voor de stijgende energiekosten. Het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft besloten om alvast over te gaan tot onmiddellijke betaling aan een aantal laagste inkomensgroepen, ondanks dat de financiële middelen nog niet zijn overgemaakt door het Rijk.

De eerste uitbetalingen van deze energietoeslag zijn begonnen op woensdag 30 maart. De uitvoering gebeurt door IJsselgemeenten, de sociale dienst van de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas. De energietoeslag is bedoeld voor het betalen van de energierekening. Mensen die in de periode van 1 januari tot 15 maart 2022 een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of bijzondere bijstand voor bewindvoering ontvingen van IJsselgemeenten krijgen als eerste de toeslag.

Uitvoering in stappen
Wethouder Armoedebeleid Harriët Westerdijk wil juist voor de meest kwetsbare doelgroep haast maken met de uitbetaling: ”De toezegging van het Rijk om de financieel meest kwetsbaren te ondersteunen met een energietoeslag ligt er al sinds december vorig jaar. Dat schept verwachtingen bij de mensen die het geld hard nodig hebben. De uitvoering van de regeling heeft helaas lang op zich laten wachten. Twee weken geleden liet de minister opeens weten dat gemeenten aan de slag konden met het uitkeren van de toeslag, hoewel nog niet bekend is hoeveel geld de gemeente hiervoor krijgt van het rijk.”

“We zijn wel blij dat we in ieder geval voor 1 april in Capelle een groep van ruim 2.100 huishoudens een toeslagbedrag van € 800 kunnen uitkeren. We starten met een aantal groepen waarvan het adres en bankrekeningnummer bekend zijn bij de gemeente. De uitvoering gaat in verschillende stappen, om te zorgen dat het zorgvuldig gebeurt.’

Vervolg energietoeslag voor andere groepen
Het college van burgemeester en wethouders neemt binnenkort een besluit over de uitvoering van de energietoeslag voor andere groepen huishoudens met een laag inkomen. Daarvoor moet de gemeente regelgeving opstellen. Het college heeft daarvoor een brief aan de minister gestuurd met het verzoek om snel duidelijk te maken hoeveel geld de gemeente krijgt voor de uitvoering van de toeslag. Meer informatie over de uitvoering van de energietoeslag wordt gepubliceerd op www.capelleaandenijssel.nl, www.ijsselgemeenten.nl, huis-aan-huisblad Het Kontakt en sociale media.

Vanzelf op de rekening
De eerste groep van 2.100 huishoudens krijgt automatisch de toeslag uitgekeerd op woensdag 30 maart of donderdag 31 maart. Daar hoeven zij niets voor te doen. Het bedrag wordt op de rekening gestort. Hierover krijgen zij een brief van IJsselgemeenten. Hierin staat onder meer dat de toeslag bedoeld is voor het betalen van de energierekening.

Geen gevolgen voor andere toeslagen
De energietoeslag is belastingvrij. Dit betekent dat er geen belasting over hoeft te worden betaald. Het betekent ook dat de energietoeslag géén gevolgen heeft voor het recht op en de hoogte van de huurslag, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget van de ontvanger(s), en ook niet voor de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Minder kosten door energie besparen
Om te voorkomen dat de energierekening onnodig hoog wordt, is het verstandig om energie te besparen. De gemeente helpt Capellenaren met advies en een korting op energiebesparende producten of verstrekt deze producten zelfs gratis.

Huurders kunnen gratis advies krijgen van een energiecoach. Met dit advies kan gemiddeld ongeveer € 130 per jaar op de energierekening bespaard worden. Tot 31 juli 2022 kunnen huurders ook gratis een aantal energiebesparende producten (de energiebox) krijgen. Het adviesgesprek en/of de box kunnen aangevraagd worden via www.energiebox.org/CapelleaandenIJssel. Of door op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur te bellen met (010) 313 3952.

Woningeigenaren kunnen via kortingscode CAPELLE2021 € 90,- korting krijgen op de aankoop van energiebesparende producten. Deze producten zijn te koop in de webshop van de WoonWijzerWinkel: www.woonwijzerwinkel.nl/capelleaandenijssel. Bij de WoonWijzerWinkel kunnen woningeigenaren ook (tegen betaling) advies krijgen.

Hulp bij geldzaken nodig?
Capellenaren die moeite hebben om hun rekeningen te betalen of schulden hebben, kunnen hulp krijgen. Zij kunnen contact opnemen met Welzijn Capelle.

Telefoonnummer (010) 707 49 00
E-mail: aanmeldingen@welzijncapelle.nu
Website: www.welzijncapelle.nu/geldzaken (welke gratis hulp of begeleiding)

11356 Totaal 3 Vandaag

Actueel Capelle aan den IJssel

Burgemeester Oskam reikt Capelse lintjes 2023 uit

Burgemeester Peter Oskam heeft vandaag tijdens ‘lintjesregen’ de traditionele Koninklijke Onderscheidingen namens de Koning uitgereikt. Zestien gedecoreerden werden met een smoesje naar het Van Cappellenhuis gelokt en verrast met een Koninklijke Onderscheiding en een toespraak van de burgemeester. Dit jaar kregen 16 inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel een Koninklijke onderscheiding. 1 Capellenaar […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar

Verslag bijeenkomst WOP Schollevaar van 8 februari 2023

Op 8 februari 2023 vond een bijeenkomst van WOP Schollevaar plaats. De agenda op deze avond was: Opening. Mededelingen. Kennismaking met Elvira Grabus, buurtcoach Welzijn Capelle. Presentatie: Het cursus-aanbod van EHBO Capelle aan den IJssel door Barry Perfors en Lidewij Schroot. Stand van zaken : huisvesting vluchtelingen uit Ukraine door Werner Kasten. PAUZE Ontwikkelingen in […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar WOP

De Schollevaarse Kaars gaat naar…. Ruben Lodam!

Op zaterdag 14 januari 2023 werd in het restaurant van Het Meesterwerk aan de Picasso Paasage de jaarlijkse Schollevaarse Kaars uitegreikt. De Schollevaarse Kaars is een blijk van waardering van de kerk voor bewoners die in de wijk Schollevaar opvallen door hun persoonlijke bijdrage aan het welzijn in de wijk. De Ontmoetingskerk aan de Zevensprong […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons