Plattegrond

De gemeente Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen aan de Hollandse IJssel. De gemeente telt 66.062 inwoners (1 februari 2012, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 15,40 km² (waarvan 0,50 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

De gemeente is verdeeld in een aantal wijken: Schollevaar, Schenkel, Oostgaarde, Middelwatering, Capelle-West, ‘s-Gravenland en de laatst ontwikkelde wijk Fascinatio. De gemeente maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Uitbreiding en winkelcentra

In 2001 is gestart met de laatste grote uitbreiding van Capelle aan den IJssel, de woonwijk Fascinatio. Na de voltooiing van deze wijk komt een einde aan de sterke groei die de gemeente sinds de jaren 60 kenmerkt. Sinds de voltooiing van Fascinatio heeft de gemeente Capelle aan den IJssel plannen om de hoogte in te gaan. De gemeente Capelle aan den IJssel kent enkele winkelcentra, waaronder De Koperwiek, De Terp, Slotplein en de Scholver.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel bestaat ultimo 2012 uit 33 zetels.

College van Burgemeester en Wethouders

Sinds januari 2010 is Frank Koen (CDA) burgemeester.

College 2010-2014

Het college bestaat uit een coalitie van Leefbaar Capelle, VVD, SGP, ChristenUnie en CDA.

De wethouders zijn:

  • Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle)
  • Dick van Sluis (Leefbaar Capelle)
  • Joost Eerdmans (Leefbaar Capelle)
  • Tineke Keuzenkamp-van Emmerik (CDA)
  • Eric Faassen (VVD)
  • Jouke van Winden (ChristenUnie/SGP)

Verkeer en vervoer

Capelle aan den IJssel maakt deel uit van het netwerk van de Nederlandse Spoorwegen door middel van het NS-station Capelle Schollevaar.

De gemeente is op het metronetwerk van Rotterdam aangesloten. De Calandlijn heeft sinds 1994 een vertakking naar het centrum van Capelle aan den IJssel. Deze vertakking, nu Metrolijn C geheten, kent drie metrostations: Slotlaan, Capelle Centrum en De Terp. Ook ligt het metrostation Schenkel op de grens van de Rotterdamse wijk Prinsenland en de Capelse wijk Schenkel.

3606 Totaal 1 Vandaag
Show Buttons
Hide Buttons