Bericht over de BuurtBus Capelle

Op 30 april heeft de gemeente Capelle aan den IJssel een persbericht verzonden over de buurtbusvereniging Capelle, waarin de vereniging 45 vrijwillige chauffeurs zoekt die nog dit jaar de buurtbus Capelle – Kralingseveer kunnen gaan rijden.

De buurtbus verbindt vanaf september de Capelse wijken Middelwatering, Schollevaar, Schenkel, ’s-Gravenland, Capelle-West en de Rotterdamse wijk Kralingseveer met elkaar. Ook het IJsselland Ziekenhuis is opgenomen in de route. De Capelse buurtbus wordt opgenomen in de dienstregeling van de RET en krijgt een vaste route.


Media-aandacht

Het gemeentelijke persbericht trok de eerste dagen ruimschoots de aandacht in de lokale media en vooral op sociale media. Niet altijd even positief : veel reacties van inwoners waren van mening dat een buurtbus niet door vrijwilligers maar door betaalde krachten moet worden bestuurd,immers, werken als chauffeur is toch gewoon een betaalde baan?
Bij een buurtbus werkt dan anders: in de Wet Personenvervoer 2000 zijn de regels voor concessies voor openbaar vervoer vastgelegd. De buurtbus – als onderdeel van het openbaar vervoer – valt onder deze wetgeving.

In de meer dan 100 buurtbussen die al jarenlang in Nederland rijden zijn vrijwilligers nadrukkelijk benoemd als chauffeur. Belangrijker nog dan de wet zijn de vrijwilligers zelf : veel mensen vinden het zelf gewoon een persoonlijke uitdaging om chauffeur te zijn en gelijk ook op deze wijze een zinvolle bijdrage te leveren aan maatschappij en medeburgers, ze vinden het gewoon leuk!

Bestuur

Het bestuur van de Buurtverening Capelle is inmiddels van samenstelling veranderd: het nieuwe bestuur bestaat uit Paul van Gink, voorzitter, Carsten Visser, secretaris, en Jolanda Kooiman.
De twee laatstgenoemde bestuursleden hebben hun sporen met de buurtbus reeds elders verdiend : zij zijn namelijk al lange tijd bestuurslid van de Buurtbus Albrandswaard en Buurtbus Ridderkerk.

Zij zijn gevraagd als kwartiermakers en zullen de buurtvereniging Capelle de komende maanden enthousiast ondersteunen en verder vorm geven. Het is de bedoelding dat het bestuur uiteindelijk volledig zal bestaan uit inwoners van Capelle aan den IJssel
De eerste inspanning is gericht op het werven van chauffeurs M/V, het maken van een begroting 2019 en het regelen van heel veel praktische zaken samen met RET en gemeente Capelle aan den IJssel.

Aanmelding

Na de eerste oproep in de media hebben zich meer dan 30 chauffeurs aangemeld. Dit aantal is voldoende om de eerste kennismakingsgesprekken te voeren. Die beginnen in de week van 13 mei en vinden plaats in het gemeentehuis.

De kandidaten worden daarna opgeleid door de RET tot chauffeur van de buurtbus. Onderdeel van de selectie is een kort medisch onderzoek en de aanvraag van een zogeheten Verklaring omtrent Gedrag (VOG – verklaring).

Persoonsgegevens

Persoonlijke gegevens worden opgenomen in een database. Daarop is de AVG van toepassing.
Wij gebruiken informatie over kandidaten voor de aanmelding bij de RET, de medische keuring, registratie als lid van de vereniging en de verzending per email van onze nieuwsbrief en overige mededelingen.

Verzekering
Chauffeurs zijn verzekerd als vrijwilliger op een polis van de gemeente Capelle aan den IJssel. Buspassagiers en de buurtbus zelf zijn elders verzekerd.

Meer informatie?

De vereniging zoekt niet alleen chauffeurs maar ook iemand met tijd en technisch handen voor klein onderhoud aan de bus. Ook planners M/V van de dienstritten voor de chauffeurs zijn meer dan welkom. Dit laatste is een meer administratieve functie die gemakkelijk vanuit eigen huis kan worden ingevuld. Excel-ervaring is wel een vereiste.
Vrijwilligers kunnen zich op een aantal manieren aanmelden voor een functie bijvoorbeeld op onze website www.buurtbuscapelle.nl voor meer informatie of voor aanmelding!

Binnenkort meer!

440 Totaal 1 Vandaag

Actueel Capelle aan den IJssel

Vergeet de subsidie ‘Waardering Vrijwilligerswerk’ niet

Vrijwilligers zijn onmisbaar, ook in Capelle aan den IJssel. De gemeente vindt het belangrijk om deze waardering te laten zien. Een van de manieren waarop wij dat doen is met de jaarlijkse waarderingssubsidie vrijwilligerswerk. In het zonnetje Wethouder Marc Wilson roept op om vooral gebruik te maken van de waarderingssubsidie: “Vrijwilligers zijn goud waard. Reden […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Uitnodiging bijeenkomst WOP Schollevaar

Op donderdagavond 15 september organiseert WOP Schollevaar weer een openbare bijeenkomst voor wijkbewoners van Schollevaar. Deze maal vindt de bijeenkomst plaats in het Wijkcentrum Schollevaar aan de Marie Danneelserf 2. Aanvang 20.00 uur , inloop vanaf 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om elkaar even te spreken. Dit is de agenda (onder voorbehoud) met […]

Lees Meer
Actueel WOP

Verslag bijeenkomst WOP Schollevaar 16 juni

Hier vindt u het Verslag 16 juni 2022 van deze bijeenkomst van WOP Schollevaar. UITNODIGING Hierbij nodigen wij u uit voor een bijeenkomst van WOP Schollevaar op donderdag 16 juni 2022 in het Wijkcentrum Schollevaar, Maria Danneels Erf 20. Aanvang 20.00 uur Voorgestelde agenda 16 juni 2022 1. Opening 2. Mededelingen 3. Kennismaking met wijkregisseur […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons