Bericht over de BuurtBus Capelle

Op 30 april heeft de gemeente Capelle aan den IJssel een persbericht verzonden over de buurtbusvereniging Capelle, waarin de vereniging 45 vrijwillige chauffeurs zoekt die nog dit jaar de buurtbus Capelle – Kralingseveer kunnen gaan rijden.

De buurtbus verbindt vanaf september de Capelse wijken Middelwatering, Schollevaar, Schenkel, ’s-Gravenland, Capelle-West en de Rotterdamse wijk Kralingseveer met elkaar. Ook het IJsselland Ziekenhuis is opgenomen in de route. De Capelse buurtbus wordt opgenomen in de dienstregeling van de RET en krijgt een vaste route.


Media-aandacht

Het gemeentelijke persbericht trok de eerste dagen ruimschoots de aandacht in de lokale media en vooral op sociale media. Niet altijd even positief : veel reacties van inwoners waren van mening dat een buurtbus niet door vrijwilligers maar door betaalde krachten moet worden bestuurd,immers, werken als chauffeur is toch gewoon een betaalde baan?
Bij een buurtbus werkt dan anders: in de Wet Personenvervoer 2000 zijn de regels voor concessies voor openbaar vervoer vastgelegd. De buurtbus – als onderdeel van het openbaar vervoer – valt onder deze wetgeving.

In de meer dan 100 buurtbussen die al jarenlang in Nederland rijden zijn vrijwilligers nadrukkelijk benoemd als chauffeur. Belangrijker nog dan de wet zijn de vrijwilligers zelf : veel mensen vinden het zelf gewoon een persoonlijke uitdaging om chauffeur te zijn en gelijk ook op deze wijze een zinvolle bijdrage te leveren aan maatschappij en medeburgers, ze vinden het gewoon leuk!

Bestuur

Het bestuur van de Buurtverening Capelle is inmiddels van samenstelling veranderd: het nieuwe bestuur bestaat uit Paul van Gink, voorzitter, Carsten Visser, secretaris, en Jolanda Kooiman.
De twee laatstgenoemde bestuursleden hebben hun sporen met de buurtbus reeds elders verdiend : zij zijn namelijk al lange tijd bestuurslid van de Buurtbus Albrandswaard en Buurtbus Ridderkerk.

Zij zijn gevraagd als kwartiermakers en zullen de buurtvereniging Capelle de komende maanden enthousiast ondersteunen en verder vorm geven. Het is de bedoelding dat het bestuur uiteindelijk volledig zal bestaan uit inwoners van Capelle aan den IJssel
De eerste inspanning is gericht op het werven van chauffeurs M/V, het maken van een begroting 2019 en het regelen van heel veel praktische zaken samen met RET en gemeente Capelle aan den IJssel.

Aanmelding

Na de eerste oproep in de media hebben zich meer dan 30 chauffeurs aangemeld. Dit aantal is voldoende om de eerste kennismakingsgesprekken te voeren. Die beginnen in de week van 13 mei en vinden plaats in het gemeentehuis.

De kandidaten worden daarna opgeleid door de RET tot chauffeur van de buurtbus. Onderdeel van de selectie is een kort medisch onderzoek en de aanvraag van een zogeheten Verklaring omtrent Gedrag (VOG – verklaring).

Persoonsgegevens

Persoonlijke gegevens worden opgenomen in een database. Daarop is de AVG van toepassing.
Wij gebruiken informatie over kandidaten voor de aanmelding bij de RET, de medische keuring, registratie als lid van de vereniging en de verzending per email van onze nieuwsbrief en overige mededelingen.

Verzekering
Chauffeurs zijn verzekerd als vrijwilliger op een polis van de gemeente Capelle aan den IJssel. Buspassagiers en de buurtbus zelf zijn elders verzekerd.

Meer informatie?

De vereniging zoekt niet alleen chauffeurs maar ook iemand met tijd en technisch handen voor klein onderhoud aan de bus. Ook planners M/V van de dienstritten voor de chauffeurs zijn meer dan welkom. Dit laatste is een meer administratieve functie die gemakkelijk vanuit eigen huis kan worden ingevuld. Excel-ervaring is wel een vereiste.
Vrijwilligers kunnen zich op een aantal manieren aanmelden voor een functie bijvoorbeeld op onze website www.buurtbuscapelle.nl voor meer informatie of voor aanmelding!

Binnenkort meer!

549 Totaal 1 Vandaag

Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar

Uitnodiging bijeenkomst WOP Schollevaar op 8 februari 2023

Hierbij wordt u uitgenodigd voor de volgende bijeenkomst in Schollevaar: Agenda 8 februari 2023 Huis van de Wijk Schollevaar Stationsplein 20 (1e etage) Aanvang: 20.00 uur Opening. Mededelingen. Kennismaking met Elvira Grabus, buurtcoach Welzijn Capelle. Presentatie: Het cursus-aanbod van EHBO Capelle aan den IJssel. Stand van zaken : huisvesting vluchtelingen uit Ukraine. PAUZE Ontwikkelingen in […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Schollevaar WOP

De Schollevaarse Kaars gaat naar…. Ruben Lodam!

Op zaterdag 14 januari 2023 werd in het restaurant van Het Meesterwerk aan de Picasso Paasage de jaarlijkse Schollevaarse Kaars uitegreikt. De Schollevaarse Kaars is een blijk van waardering van de kerk voor bewoners die in de wijk Schollevaar opvallen door hun persoonlijke bijdrage aan het welzijn in de wijk. De Ontmoetingskerk aan de Zevensprong […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Geldzorgen? Wat kunt u doen?

De kosten voor boodschappen en energie zijn dit jaar flink hoger. Het kan lastig zijn om alles te betalen. 1 Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen Kunt u de rekeningen niet betalen? Of heeft u geen geld voor boodschappen? Ga naar Welzijn Capelle voor gratis hulp. Maak een afspraak via aanmelding@welzijncapelle.nu of bel: 010 – 707 […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons